4.06.2020

DAVID VAN REYBROUCK "Congo"



DAVID VAN REYBROUCK, Geschiedenis van Congo :
 

TWEE HOOFDSTEDEN  TEGENOVER ELKAAR AAN DE CONGOSTROOM :

p;65 : "Brazza was een Italiaanse officier in dienst van het Franse leger die officieel belast was met het oprichten van 2 wetenschappelijke stations aan de rechteroever van de Congo.

Maar die Brazza was ook een fanatieke Franse patriot die een kolonie aan het stichten was voor zijn geliefde Frankrijk : de latere republiek Congo-Brazzaville.

Een Italiaan (Brazza) kocht eigenhandig stukken Afrika op voor Frankrijk,

een Brit, Stanley, kocht andere stukken op voor de Belgische vorst.

In mei 1884 stak Brazza in vier prauwen de Congo over in een poging om Kinshasa alsnog voor zijn zaak te winnen. Voor Leopold II's onderneming zou het verlies van Kinshasa desastreus zijn geweest.




p.452, 453 : "In de hoofdstad (april 1997) ging het gesteggel tussen Tshisekedi en Mobutu onverminderd voort, alsof er geen massale troepenmacht aan het naderen was. (...)

En in die hotelkamer kreeg Kabila geregeld telefoon van zijn stafchef Kabarebe, die met rasse schreden de hoofdstad naderde.

Toen hij over de Congo-rivier voer en de twee hoofdsteden zag liggen, moest hij aan plaatselijke vissers vragen aan welke oever Kinshasa lag, anders had hij per ongeluk Brazzaville bevrijd.

Op 16 mei 1997 vluchtte Mobutu bij het krieken van de dag naar zijn paleis in Gbadolite."