4.05.2018

DESMOND MORRIS " DE KALE AAP"


DE KALE AAP EN DE ZOGENDE MARIA's :

"...Dat bevestigt niet alleen het idee dat het geluid van de hartslag een sterke kalmerende prikkel is...
Interessant is dat van de 466 Madonna-met-kindschilderijen (uit diverse eeuwen) die op dit kenmerk zijn bekeken, er 373 zijn met de baby aan de linkerborst... En ook hier herinnert dat de baby aan de ritmische gewaarwordingen waar hij in de baarmoeder zo aan gewend is geraakt, toen het grote moederhart boven hem de hele tijd pompte en bonsde..." (p.123, 124).


DE KALE AAP EN RELIGIE :

"...Religieuze activiteiten bestaan uit de samenkomst van grote groepen mensen die herhaalde, langdurige vertoningen opvoeren om een dominant individu (God) te kalmeren. 

Het dominante individu heeft in de verschillende culturen velerlei gedaantes, maar altijd is er de gedeelde factor van oppermachtigheid. 

Soms heeft het de gedaante van een dier van een andere soort, of van een geïdealiseerde vorm daarvan; (...) 

De onderdanige reacties erop bestaan uit het sluiten van de ogen, buigen van het hoofd, vouwen van de handen in een smekend gebaar, knielen, kussen van de grond of zelfs zich ter aarde werpen... 

Als deze onderdanige handelingen succes hebben, is het dominante individu gekalmeerd.  

Omdat zijn macht zo groot is, moeten deze verzoeningsrituelen met grote regelmaat plaats vinden om ervoor te zorgen dat het dominante individu niet opnieuw in toorn ontvlamt. Dit individu wordt doorgaans, maar niet altijd, een god genoemd.  (p.194, 195).