10.02.2015

ROBERT MASSIE, "Peter De Grote. Een biografie", Pulitzerprijs.






 
 
 
 
 
FOUT IN BIOGRAFIE OVER PETER DE GROTE :
 
"...De Hollandse oorlogen tegen Engeland werden op zee en in de koloniën uitgevochten. Een veel dodelijker bedreiging van de Verenigde Nederlanden zou over land komen van Hollands machtige buurland Frankrijk. Lodewijk XIV beschouwde het succes van deze kleine protestantse republiek als een affront jegens het machtige Frankrijk..." (p.181)
 
Massie ontkent onze vaderlandse geschiedenis : De Verenigde Provinciën waren geen buurland van Frankrijk, ons land, de Spaanse Nederlanden lag tussen deze twee landen. De strategie van de Hollanders was zelfs het behoud van de Spaanse Nederlanden als bufferstaat.
 
BESCHRIJVING VAN EEN SCHILDERIJ WAAROP PETER DE GROTE MET ZIJN ZOON ALEXEJ :
 
"Vervolgens ontbood Peter Alexej om hem te confronteren met de beschuldigingen van zijn geliefde. Het tafereel in Mont Plaisir wordt uitgebeeld op het beroemde negentiende-eeuwse schilderij van Nikolaj Ge : de tsaar, met laarzen aan die nog altijd in het Kremlin bewaard worden, zit aan tafel op de zwart-met-witte tegelvloer van de grote hal. Zijn gezicht staat bars, maar hij heeft één wenkbrauw opgetrokken; hij heeft een vraag gesteld en wacht op antwoord. Alexej, lang, met een smal gezicht, staat voor hem, evenals zijn vader in het zwart gekleed..." (p.646).